Izvedba aktuatora i senzora u sustavu pametne kuće : završni rad - Gudelj, Šimun Petar (Š. Gudelj, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Osmišljeni sustav za pametno upravljanje kućom se sastoji od aplikacije Wattle instalirane na pametnom telefonu, pristupnika tvrtke HomeControl, jednog ili više Orange Pi Zero računala, lokalne mreže koja povezuje računala sa pristupnikom te dodatnog sklopovlja za upravljanje uređajima. Pristupnik i Orange Pi Zero računalom komuniciraju protokolom MQTT gdje je Orange Pi Zero klijent koji se pretplaćuje na određenu temu, a pristupnik je posrednik te u isto vrijeme i klijent koji objavljuje na neku temu. Na računalu je operacijski sustav Lubuntu te su napisani programi za komunikaciju sa pristupnikom i upravljanje uređajima pomoću ulazno-izlaznih pinova računala. U praktičnome je radu izveden sklop za reguliranje jačine osvijetljenosti koristeći detekciju prolaza sinusoide napona kroz nulu te pravovremeno paljenje i gašenje žarulje. Ostvareno je i upravljanje utičnicom pomoću releja te je dizajnirana tiskana pločica sa navedenim komponentama.