Filtriranje geoprostornog toka podataka korištenjem platforme Apache Spark : završni rad - Britvec, Darko (D. Britvec, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada je stvaranje učinkovitog raspodijeljenog sustava za filtriranje geoprostornog toka podataka korištenjem platforme Apache Spark. Arhitektura korištena u implementaciji programskog rješenja naziva se „objavi-pretplati“. Objave u sustavu predstavljaju poruke formata GeoJSON koje sadrže geoprostornu značajku (točku, liniju, poligon) te dodatne informacije. Pretplate u sustavu predstavljaju poligoni u prostoru uz koje vežemo dodatne značajke. Tok podataka implementiran je pomoću alata Apache Kafka. Za konzumaciju toka podataka koristi se Spark Streaming koji tok obrađuje u dijelovima koji se mogu primiti u određenom vremenskom intervalu (engl. micro-batch). Za filtriranje geoprostornih podataka korištena je programska knjižnica GeoSpark koja dodatno koristi knjižnice Java Topology Suite i Geotools. Učinkovito filtriranje prostornih podataka ostvareno je pomoću particioniranja skupa pretplata pomoću različitih strategija particioniranja. Izlaz sustava je poruka u formatu JSON koja sadrži identifikator objave i pripadne pretplate. U evaluaciji rješenja isprobane su strategije particioniranja pomoću Hilbertove krivulje, KDB-stabla, Q-stabla i R-stabla. Dodatno, za poboljšanje rezultata ispitano je i korištenje geoprostornih indeksa ostvarenih pomoću R-stabla i Q-stabla. U evaluaciji je također ispitan utjecaj korištenja pričuvne memorije za spremanje skupa pretplata.