Izrada programskog alata za analiziranje mrežnog podatkovnog prometa : diplomski rad - Verković, Josip (J. Verković, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Izgrađeno programsko rješenje za analiziranje i obrađivanje mrežnih paketa je modularan sustav koji se sastoji od tri glavna modula. To je središnji i glavni modul za prikupljanje, analizu i obradu mrežnih paketa izgrađen u programskom jeziku Go. Nadalje druga komponenta programskog rješenja je modul za pohranjivanje strukturiranih podataka generiranih kao rezultat obrade mrežnih paketa središnjeg modula izgrađena u programskom alatu Elasticsearch. I kao zadnja komponenta je modul za prikazivanje pohranjenih strukturiranih podataka i njihovu naprednu grafičku obradu izgrađen u programskom alatu Kibana. Program u svom presjeku rada presreće mrežne pakete preko definiranih tokova, analizira, obrađuje prema implementiranoj programskoj logici te pohranjuje rezultat modulom za pohranjivanje strukturiranih podataka. Programsko rješenje je skalabilno i jednostavnim protokolnim koracima se može dodavati podrška za nove protokole. Postoje dva načina rada programskog rješenja. Prvi način je statički gdje se ulazni mrežni paketi zadaju preko ulazne datoteke sa mrežnim podacima. Ovaj način je prilagođen i namjena mu je grafička vizualizacija dnevnika logova. Drugi način je dinamična obrada mrežnih paketa gdje se podaci dobivaju preko definiranih mrežnih sučelja i tokova.