Mogućnosti za poboljšanje sigurnosti opskrbe energijom korištenjem hibridnih energetskih sustava temeljenih na malim modularnim reaktorima : završni rad - Varga, Vedran (V. Varga, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U radu su dani razlozi prelaska elektroenergetskog sustava na obnovljive izvore energije i nuklearnu energiju kao niskougljične načine proizvodnje električne energije. Napravljen je pregled dizajna i karakteristika nekih malih modularnih reaktora (SMR) koji su trenutno u razvoju. Uspoređeni su SMR i klasični nuklearni reaktori kako bi se uočile prednosti modularnosti. Proučeni su hibridni sustavi temeljeni na SMR i OIE te način na koji bi oni mogli poboljšati sigurnost opskrbe u mreži. Dani su primjeri za kogeneraciju. Dani su načini na koje SMR mogu zaobići ekonomiju veličine kod nuklearnih elektrana i postati ekonomski isplativi i kod manjih nazivnih snaga.