Određivanje relativnog položaja osobe u zatvorenom prostoru primjenom ultra-široko pojasne bežične tehnologije : diplomski rad - Mirosavljević, Željka (Ž. Mirosavljević, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu diplomskog rada istražene su mogućnosti primjene ultra-širokopojasne bežične tehnologije za određivanje relativnog položaja i praćenje kretanja osobe u zatvorenom prostoru. Izračun položaja osobe zasnovan je na uporabi sedam Decawave modula DWM1001 od kojih je jedan konfiguriran kao pomični čvor koji se nalazi na gornjem dijelu leđa čovjeka, dok su ostali konfigurirani kao fiksni čvorovi. Mjerenja su provedena u športskoj dvorani „Martinovka“. Komunikacija između DWM1001 modula i osobnog računala ostvarena je putem Bluetooth Low Energy (BLE) protokola. Ostvaren je prijenos podataka o položaju i faktoru kvalitete s DWM1001 modula na računalo i prikaz na računalnoj aplikaciji pod nazivom Football Player Tracking. Razvijena aplikacija sastoji se od pozadinske aplikacije i aplikacije sučelja koje su pisane u programskom jeziku Python. U sklopu programske potpore izrađeno je namještanje postavki DWM1001 modula putem BLE, prihvat podataka o poziciji te vizualizacija pozicije u prostoru. Aplikacija je razvijena u integriranom razvojnom okruženju PyCharm IDE. Svrha aplikacije je praćenje kretanja nogometaša s ciljem informiranja o napretku na treninzima i nogometnim utakmicama.