Modeliranje i analiza elektroenergetskih distribucijskih mreža s značajnim udjelom distribuirane proizvodnje : završni rad - Barać, Bojana (B. Barać, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U Završnom radu opisani su najvažniji pojmovi distribucijskih mreža, proračuni tokova snaga te priključenje distribuiranih izvora na mrežu. Pojava distribuiranih izvora bliže potrošačima mijenja smjer toka energije i dovodi do većih promjena napona na svim naponskim razinama. U NEPLAN-u je izrađen model distribucijske mreže (srednjonaponske i niskonaponske) te su napravljeni scenariji dnevnog i noćnog opterećenja, a onda scenariji s priključenim distribuiranim izvorima. Promatrano je kako priključenje distribuiranih izvora utječe na naponske prilike u mreži.