Uspostavljanje rasprostranjene bežične senzorske mreže niske potrošnje energije za digitalizaciju zone u naprednim zgradama : završni rad - Kobeščak, Doroteja (D. Kobeščak, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Rad se bavi bežičnom komunikacijom senzora putem ZigBee protokola. Prednost ZigBee komunikacije pred ostalim načinima bežične komunikacije je u niskoj potrošnji energije i visokoj razini sigurnosti prijenosa. Osim toga, ZigBee omogućuje međusobno povezivanje iznimno velikog broja uređaja. Prvi dio rada baziran je na teorijskom opisu samog ZigBee protokola, grupaciji uređaja koji sudjeluju u realizaciji mreže te njihovom razmještaju. Drugi dio ukratko opisuje potrebu za digitalizacijom zgrada i uštedom energije. U opisu praktičnog dijela rada predstavljeni su korišteni ZigBee senzori i način na koji funkcioniraju. Uz to, dane su kratke upute za instalaciju Raspberry Pi uređaja te za programiranje i pokretanje CC2531 USB Dongle-a. USB I RPi zajedno čine koordinator mreže pomoću kojeg je moguće ostvariti komunikaciju sa samim senzorima.