Razvoj prototipne aplikacije za učenje stranih jezika uporabom tehnologije proširene stvarnosti : završni rad - Balja, Lucija (L. Balja, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu su teorijski objašnjeni koncepti i osnove ideje proširene stvarnosti te njezina primjena te je praktično ostvarena kombinacija virtualnih i stvarnih scena u okviru izrađene aplikacije. Opisane su osnovne karakteristike i postupci za realizaciju proširene stvarnosti. Izrađen je prototip aplikacije koja implementira tehnologiju proširene stvarnosti u području edukacije. Implementacija programskog rješenja realizirana je u Unity razvojnoj okolini uz pomoć Vuforia biblioteka. Aplikacija je namijenjena olakšavanju učenja stranih jezika te omogućava korisnicima interakciju sa virtualnim objektima u stvarnom vremenu. Korisnici pomoću aplikacije mogu doživjeti novu percepciju stvarnosti i usput nešto naučiti. Primjena proširene stvarnosti je sveprisutna, a zahvaljajući ubrzanom razvoju tehnologije pametni telefoni proširenu stvarnost dovode u ruke šireg spektra korisnika.