Konfiguracija mrežnih uređaja pomoću poslužiteljskog sustava za automatsku konfiguraciju : diplomski rad - Avgustinović, Anto (A. Avgustinović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Sustav za automatsku konfiguraciju mrežnih uređaja je softverska platforma koja upravlja i nadzire uređaje preko mreže koristeći TR-069 protokol za udaljeno upravljanje uređajima. Cilj ovog diplomskog rada je teorijski analizirati poslužiteljski sustav AXESS.ACS od proizvođača Axiros GmbH, testirati njegove performanse pod opterećenjem, te pomoću istog implementirati osnovnu mrežnu funkcionalnost na mrežni uređaj. U prva tri poglavlja se teorijski opisuje TR-069, općenito što je sustav za automatsku konfiguraciju uređaja, na koji način se odvija komunikacija između uređaja i sustava, sustav AXESS.ACS, tj. sve vezano uz njega, počevši od arhitekture i hardverskih zahtjeva pa sve do njegovih komponenata i procesa obrade zahtjeva. U četvrtom poglavlju se opisuje stvarna implementacija Wi-Fi usluge na mrežni uređaj. Korak po korak se objašnjava kreiranje i aktivacija usluge, te je uz to prikazana i objašnjena komunikacija između uređaja i sustava tijekom aktivacije. U petom poglavlju se opisuju testiranja performansi sustava pod raznim opterećenjima. Testovi su se izvodili unutar virtualnog okruženja, gdje se podigao sustav AXESS.ACS i kreirao klijent koji simulira željeni broj mrežnih uređaja. Temeljem rezultata testova, dolazi se do zaključka da je teško dobiti realne podatke o performansama sustava, jer se analiza izvodila na lokalnom računalu. Temeljna primjena ovog sustava je u telekomunikacijskoj industriji, gdje sustav automatski konfigurira nove mrežne uređaje bez ljudske interakcije, te također omogućuje vrlo lako upravljanje i nadziranje tih istih udaljenih mrežnih uređaja, što dovodi do velikog smanjenja troškova.