Implementacija sustava za preporučivanje stručnjaka : diplomski rad - Topolovac, Iva (I. Topolovac, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Osnovna podjela sustava za preporučivanje uključuje preporučivanje na temelju suradnje korisnika te preporučivanje temeljem sadržaja. Dok su preporučitelji temeljeni na suradnji korisnika fokusirani na sličnosti među korisnicima ili stavkama, preporučivanje temeljem sadržaja gradi korisničke profile na temelju značajki stavke. Oba sustava imaju svoje prednosti i nedostatke, a mogu se i kombinirati u svrhu postizanja besprijekorne preporuke. U nautičkoj domeni pojavila se potreba za jednim takvim sustavom čija bi svrha bila preporučivanje voditelja brodice prema preferencijama gosta - iznajmljivača plovila, prilikom nautičkog putovanja. S tim ciljem razvijena je aplikacija SkipperBooking koja služi kao platforma za povezivanje gosta i voditelja brodice. Algoritam preporučivanja voditelja brodice kombinira preporučivanje temeljem suradnje korisnika te metode za ublažavanje cold start problema. Za razliku od sličnih postojećih aplikacija, SkipperBooking omogućuje obostrano zadovoljstvo angažmanom jer pruža visoku razinu osobne podudarnosti gosta i voditelja brodice.