Procjena točnosti lokalizacije izvora govora i glazbe u zvučnim okolinama sintetiziranim pomoću sustava Ambisonics : diplomski rad - Anzulović, Frane (F. Anzulović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ambisonics sustavi daju nam jednostavan način da reprezentiramo fizičke osobine zvučnih polja, bilo to stvarnih ili sintetičkih, te služe kao dobar alat za njihovu poharanu i obradu. Korištenjem teorijske osnove iznesene u radu razvili smo aplikaciju koja služi za generiranje koder i dekoder matrica ambisonics sustava proizvoljnog reda i dimenzija. Provedena su slušna ispitivanja korištenjem aplikacije, te dolazimo do nekoliko zaključka. Prvo je da Ambisonics sustavi nižih redova imaju puno manje lokalizacijske mogućnosti od viših. Drugo je da bez obzira na njegove prednosti kao format za stvaranje, obradu i prijenos složenih akustičkih scena Ambisonics ima velike nedostatke što se tiče mogućnosti precizne lokalizacije zvučnih izvora.