Analiza kodiranja videa niske rezolucije na procesoru RISC-V : završni rad - Šterbić, Toni (T. Šterbić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog završnog rada je ispitati isplativost i efikasnost enkodiranja video sadržaja putem RISC-V procesora koji biva emuliran na FPGA uređaju. Zbog mnogih specifičnih zahtjeva tog cilja izvođenje projekta nije bilo trivijalno. Pri početku rada prvo smo proučili razne tehnologije koje ćemo koristiti tijekom izvedbe završnog rada. RISC-V procesorska arhitektura je open-source projekt započet 2010. godine na Sveučilištu u Californiji, Berkeley. Sveučilište je također razvilo programsku potporu koja omogućava emuliranje RISC-V procesorske jezgre na svim razvojnim pločicama koje imaju ugrađen Zynq FPGA modul. Mi smo se odlučili za razvojnu pločicu ZedBoard kompanije Xilinx. Nakon pokretanja RISC-V jezgre na ZedBoardu krenuli smo u potragu za kompatibilnim programom za enkodiranje video sadržaja. Odlučili smo se za program naziva Kvazaar zbog toga što je program open-source i jednostavan za pokrenuti i koristiti. Nakon što smo instalirali Kvazaar i prebacili proizvoljne digitalne videozapise na RISC-V Linux započeli smo s testiranjem performansi enkodiranja na pločici. Od rezultat naših testova zaključili smo da takav sustav nije prilagođen za enkodiranje digitalnog video sadržaja. Rezultati pokazuju da enkodiranje na ovakvom sustavu je pre dugotrajno i pre naporno za limitirane resurse sustava. Zato možemo pretopstaviti da postoje puno bolje opcije za enkodiranje digitalnog video sadržaja i da ovakav sustav ne pruža nikakve prednosti.