Prepoznavanje skeniranog teksta temeljeno na dubokim modelima : diplomski rad - Ambrošić, Dan (D. Ambrošić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Iako je optičko prepoznavanje znakova (OCR) uglavnom riješen problem, uvijek ima mjesta za poboljšanja, pogotovo kod obrade povijesnih dokumenata i slika slabije kvalitete. Koristeći pristup CTC, duboki modeli temeljeni na povratnim neuronskim mrežama su uspješno primijenjeni na probleme označavanja sekvenci, kao što je prepoznavanje teksta. Danas često korištena arhitektura neuronskih mreža, koja spaja konvolucijske i povratne slojeve s izlazima CTC i odgovarajućim gubitkom, je isprobana na većem javno dostupnom skupu podataka i na drugom manjem skupu koji je dobiven skeniranjem izabranih knjiga. Drugi skup je označen koristeći aplikaciju s grafičkim korisničkim sučeljem koja je razvijena u sklopu ovog rada i služi za poluautomatsko označavanje teksta na razini znakova. Pokazano je i da unaprijed naučeni model zahtijeva malu količinu novih podataka za učenje kako bi postigao zadovoljavajuće rezultate na drugačijem skupu.