Primjena protokola BGP u komunikacijskim mrežama : završni rad - Karadža, Roko (R. Karadža, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisuje se primjena protokola BGP u komunikacijskim mrežama koji služi za razmjenu informacija i dostupnosti između međusobno povezanih grupa usmjeritelja koje nazivamo autonomnim sustavima. S obzirom da je protokol BGP po prirodi protokol vektora staza što znači da održava informacije o putu koje se dinamički ažuriraju, kao takav je i opisan. Ukratko su opisane podjele protokola BGP po načinu rada s obzirom da može raditi kao protokol iBGP (engl. Internal Border Gateway Protocol) i eBGP (engl. External Border Gateway Protocol). Protokol BGP kao algoritam za pronalazak najboljeg puta koristi algoritam odabira najboljeg puta koji se sastoji od 13 točaka koje služe za odabir najpovoljnijeg puta s obzirom da prima više puteva do istog odredišta. U radu je opisana simulacija protokola BGP u simuliranom okruženju alata Cisco Packet tracer te je prikazana konfiguracija usmjeritelja i računala te njihovo povezivanje kako bi bila moguća simulacija. U simulaciji su prikazani i opisani formati zaglavlja poruka Open, Update i KEEPALIVE te njihova uloga u radu protokola.