Metode skrivanja i reverzni inženjering zlonamjernog programskog koda : diplomski rad - Jurić, Andrej (A. Jurić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Zlonamjerni program (eng. malware) jest svaki program specifično dizajniran u svrhu nanošenja štete zaraženom sustavu, bilo da je riječ o ometanju njegova rada, preuzimanju kontrole ili krađi podataka kroz bilo kakav oblik neovlaštenog pristupa. U svrhu izbjegavanja detekcije, zlonamjerni programi skrivaju svoj kod zbog čega ih je u praksi nemoguće zagarantirano otkriti putem automatiziranih rješenja kao što su antivirusni programi. Stoga se u računarstvu svakodnevno koristi reverzni inženjering kao glavna metoda analize novih prijetnji, te razvoja novijih i učinkovitijih rješenja za njihovu detekciju. U okviru ovog rada predstavljene su i implementirane metode skrivanja kao i detekcije alata za analizu malicioznih programa, te su potom izneseni rezultati i zapažanja.