Algoritmi spektralnog grupiranja zasnovanog na motivima : diplomski rad - Šoštar, Antonio (A. Šoštar, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Cilj rada je prilagoditi algoritam spektralnog grupiranja zasnovanog na motivima izvršavanju na raspodijeljenom okruženju (na računalnom grozdu) pomoću radnog okvira Apache Spark. Algoritam se sastoji od dvije faze, koje su računski podjednako zahtjevne - računanje matrice sličnosti i spektralno grupiranje vrhova. Ideja algoritma je dobiti grupiranja višeg reda, tako da se prebroji pojavljivanje para vrhova u zadanom motivu u mreži, te tako definirati matricu susjedstva iz čijeg se laplasijana traži optimalni svojstveni vektor. Algoritam je implementiran za radni okvir Apache Spark, te pokazuje visoki stupanj paralelizma i skalabilnosti.