Nadogradnja mobilne mreže radi potrebe za povećanjem kapaciteta u turističkoj sezoni : diplomski rad - Karić, Dino (D. Karić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom diplomskom radu prikazuju se razvoj i arhitektura mobilnih mreža kroz generacije. Mobilni sustavi razmjenu podatke između korisnika i baznih postaja. Radijski valovi se korite za komunikaciju između mobilnog uređaja i bazne postaje, a optički kablovi se koriste za povezivanje baznih postaja s jezgrenom mrežom i drugim baznim postajama. Svaka bazna postaja smještena je u jednoj ćeliji. Ćelija predstavlja geografski prostor koji radijskim signalom pokriva točno određena bazna postaja. Planiranje mobilnih mreža je složen proces gdje mobilni operatori moraju planirati i kombinirati različite parametre. To su: frekvencijsko planiranje, planiranje kapacitetom mreže, analiza ćelijskih struktura. Za praktični dio korišteni su podaci jednog mobilnog operatora na području grada Zadra te je dan vlastiti prijedlog za proširenje mobilne mreže i kapaciteta.