Modeliranje različitih tipova generatora za proračun kratkog spoja : završni rad - Vrkić, Luka (L. Vrkić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovog završnog rada je pobliže upoznavanje s modelima generatora u elektroenergetskom sustavu. Uz opisane tehničke specifikacije generatora, opisane su i turbine koje ga pokreću te elektrane u kojima je takav model generatora najrasprostranjeniji. Također je opisana i uporaba sve zastupljenije energetske elektronike u sustavu upravljanja generatora. Modeliranje svakog generatora u mreži za proračun kratkog spoja iziskuje neophodno poznavanje teorijskog profila stroja. Pomoću fazorskih dijagrama, pogonske karte te određivanja reaktancija, opisana je teorijska podloga za izradu proračuna. Računski dio iskazuje protjecanje armature u skladu s uzbudom, brzinu vrtnje rotora i okretnog magnetskog polja te u skladu s tim i moment na osovini.