Prognoza vremenskih serija klimatskih elemenata i pokazatelja : diplomski rad - Škrlec, Branimir (B. Škrlec, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu ovog rada ukratko je objašnjeno što je točno vremenska serija te što su neuronske mreže. Pokazano je kakav utjecaj ima sjeverno atlantska oscilacija na vrijeme u Republici Hrvatskoj, odnosno postoji li korelacija između NAO indeksa i vrijednosti temperature, tlaka i padalina. Kreiran je model za predviđanje sutrašnjih vrijednosti pomoću LSTM neuronske mreže za 4 mjerne postaje u Republici Hrvatskoj: Bjelovar, Ogulin, Varaždin i Zagreb Maksimir. Pokazano je da kreirani model ima dobre karakteristike kod predviđanja dnevnih vrijednosti temperature i tlaka, dok model koji predviđa dnevnu količinu padalina ne daje dobre rezultate, te je zbog toga kreiran model koji koristi prosječne mjesečne vrijednosti.