Rekonstrukcija poslovnog procesa analizom dnevnika događaja : diplomski rad - Grgić, Josip (J. Grgić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U diplomskom radu dan je opis discipline dubinske analize procesa (engl. Process mining) i njegove pozicije u odnosu na znanost o podacima (engl. Data science) i znanost o procesima (engl. Process science). Fokus se stavlja na granu otkrivanja procesa (engl. Process discovery) kojoj je cilj rekonstrukcija modela procesa na temelju njegovog dnevnika događaja. Među značanijim algoritmima za tu svrhu je α-algoritam. Formalno se definiraju dnevnici događaja i Petrijeve mreže koji predstavljaju redom ulaz i izlaz α-algoritma. Obrađuju se alati Camunda i ProM uz pregled glavnih funkcionalnosti i primjera korištenja svakog. Isti se koriste u svrhu demostracije praktičnog primjera modeliranja procesa, njegove simulacije, ekstrakcije dnevnika događaja te, naposljetku, analize i usporedbe dobivenog rekonstruiranog procesa s polaznim. Detaljno je opisana korištena metodologija zajedno s vlastitom programskom implementacijom kao podrške u simulaciji procesa i ekstrakciji dnevnika događaja. Na kraju je dan praktičan pregled limitacija α-algoritma opisanom metodologijom.