Metode dubokog učenja za procjenu boje osvjetljenja u fotografijama : diplomski rad - Tomaić, Mia (M. Tomaić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu ispitan je utjecaj kategorizacije fotografija u dvije skupine, fotografije interijera i eksterijera, na procjenu boje osvjetljenja u fotografiji. Za rješavanje ove problematike korištene su konvolucijske neuronske mreže. Dvije neuronske mreže, jednakih arhitektura, trenirane su na dvije kategorije fotografija. Već prilikom samog treniranja uspješnijom se pokazala ona mreža namijenjena za fotografije eksterijera. Za klasifikaciju korišten je model prethodno trenirane mreže koja je učena razlikovati 1000 različitih kategorija te je njeno znanje iskorišteno za prepoznavanje dvije navedene kategorije fotografija. Također, na miješanom skupu fotografija iz obje kategorije trenirana je dodatna neuronska mreža čiji je zadatak dati procjenu boje osvjetljenja u fotografiji, neovisno o njenoj kategoriji. Rezultati procjena dviju metoda uspoređeni su s poznatim algoritmima za procjenu boja osvjetljenja u fotografiji kao što su Gray World, White Patch te PCA analiza.