Hibridni sustav preporuka za filmove : završni rad - Sučić, Zvonimir (Z. Sučić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu ovog završnog rada stvoren je hibridni sustav preporuka za filmove. Zove se hibridni jer pri stvaranju preporuke kombinira metode suradničkog filtriranja, kao i filtriranja baziranog na sadržaju. Suradničko filtriranje je bazirano na prikupljanju i obradi velike količine podataka o korisničkim sklonostima i predviđanju koji entiteti će se svidjeti korisniku, ovisno o korisnikovoj sličnosti s ostalim korisnicima. Filtriranje po sadržaju bazirano je na opisu entiteta značajkama i korisničkom profilu. Sustav je baziran na skupu podataka veličine oko 5000 filmova. Zamisao rada krajnjeg sustava je sljedeća: korisnik će unijeti film koji mu se svidio, a sustav će na osnovu tog unosa vratiti preporuku filmova koji bi se trebali svidjeti korisniku. Sustav prvo organizira i čisti podatke o filmovima, potom gradi sustav odnosa između značajki filmova, zatim u preporuku uključuje podatke o ocjenama drugih korisnika, te na kraju kombinira rezultate i daje konačnu preporuku. Rezultati sustava su ocijenjeni koristeći subjektivne ocjene o ispunjenju korisnika.