Uspostava sustava upravljanja informacijskom sigurnošću prema normi ISO 27001 : specijalistički rad - Lugarić, Hrvoje (H. Lugarić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
Norma ISO 27001 definira zahtjeve za sustav upravljanja informacijskom sigurnošću. U sklopu ovog rada odrađena je uspostava sustava za upravljanje informacijskom sigurnošću prema normi ISO 27001 na primjeru poduzeća koje se bavi proizvodnjom staklene ambalaže kako bi se pokazala primjenjivost norme na organizacije čiji je naglasak poslovanja na proizvodnom procesu. U sklopu uspostave sustava za upravljanje informacijskom sigurnošću definiran je opseg, provedena je analiza postojećeg stanja informacijske sigurnosti po sigurnosnim područjima norme ISO 27002 te je definirana politika informacijske sigurnosti u skladu s poslovnim zahtjevima organizacije. Nadalje, definirana je metodologija procjene rizika koja se temelji na normama ISO 27001, ISO 27002 i ISO 27005 te su određeni kriterij za prihvaćanje rizika i prihvatljive razine rizika. Identificirana je informacijska imovina unutar opsega te je odrađena procjena sigurnosnih rizika što uključuje identifikaciju te analizu i vrednovanje rizika. Izrađen je izvještaj sa glavnim pokazateljima procjene rizika. S obzirom na dobivene razine rizika, odrađen je odabir prikladnih opcija za obradu rizika te su odabrane kontrole iz norme ISO 27002 koje je potrebno implementirati za obradu rizika. Također, određeni su prioriteti obrade rizika te je definiran plan obrade rizika. Ključne riječi: informacijska sigurnost, ISO 27001, sustav upravljanja informacijskom sigurnošću, ISMS, upravljanje rizicima informacijske sigurnosti.