Procjena rizika u informacijskim sustavima uzrokovanih korisnikovim neodgovornim pregledavanjem weba : specijalistički rad - Kikić, Miroslav (M. Kikić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
Internet Web pristup dio je svakodnevnog posla mnogih kompanija. Uz određenu politiku Web pristupa, zaposlenici kompanija su u mogućnosti pristupati različitim Web stranicama, a neki od njih će pristupati i rizičnim Web stranicama. Korisnici svojim neodgovornim pristupom Webu mogu nanijeti financijsku i reputacijsku štetu kompaniji za koju rade. U ovom radu procjenjuje se rizik u informacijskim sustavima uzrokovanih korisnikovim neodgovornim pregledavanjem Weba. Na detektirane rizične korisnike koji se neprilično ponašaju može se preventivno djelovati prema njima podizanjem svijesti o potencijalnim opasnostima. Izvor podataka za izračun rizičnosti koristit će se izravno povezana baza podataka o reputaciji Web stranica i sistemski zapisi antivirusnih programskih alata. Rezultat je lista rizičnih korisnika na koje moguće dodatno edukativno djelovati te pokazatelj koja metoda podizanja svijesti korisnika daje bolje rezultate. KLJUČNE RIJEČI procjena rizika, reputacija Web stranica, rizični korisnici, edukacija, podizanje svijesti