Intelligent heat flow control of double skin facade systems : doctoral thesis - Eškinja, Zdravko; Vukić, Zoran (Zagreb : Z. Eškinja ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
Double skin façades are frequently used in modern civil engineering, especially in high buildings with the glass envelope. With the development of technology, new possibilities have occurred to upgrade Double Skin Façades into an intelligent system. This dissertation presents such a novel design for a double skin façade system and appropriate control method. Therefore, the system analysis has been performed from the perspective of desired temperature homogeneity, with a goal to achieve equal comfort in the interior. Furthermore, the applied neural network control method is proved to be the best choice for the heat flow control as an immeasurable state variable. Estimation methods have been analysed as a part of a novel control algorithm. Computer simulations on a mathematical model and experimental tests on the scaled model have shown that it is possible to achieve better thermal conditions in interiors with Double Skin Façades. Since, the used control algorithm has significant adaptive property, the method is not constrained with dimensions, but the only structure, what justifies performing tests on a scaled model.As a result of this research, the original scientific contributions have been achieved and can be summarized as follows: 1. A novel method for automatic control of corridor double skin façade systems is proposed and tested. This method can equalize the interior temperature, with the purpose of increasing user comfort and is simple enough to be used by non-experts. 2. Artificial Adaptive Neural Network (AANN) is proven to perform better than conventional PI regulator for heat control in DSF corridor. Comparative analysis of non-controlled corridor double skin façade systems and automatically controlled double skin façade systems is per-formed. Controlled versus non-controlled heat ﬂow in DSF shows advantages of the controlled solution.
Keywords: double skin façade, adaptive neural control, simulations, experiments, scaled
modelling
Dvostruke dvoslojne fasade su uobičajne u suvremenim građevinama, osobito u visokim zgradama sa staklenom ovojnicom. Zračni međuprostor između stijenki je kritična točka u energetskoj učinkovitosti ovakve ovojnice. Razvojem tehnologije omogućena je primjena novih metoda za premošćenje višestrukih barijera u upravljanju zahvaljujući pristupačnijoj informaciji o toplinskim i zračnim strujanjima, u tehničkom i financijskom smislu. Jedno od rješenja je unaprijeđenje dvoslojne fasade u inteligentni sustav. Ova disertacija predstavlja modifikaciju u dizajnu dvoslojne fasade i odgovarajuću upravljačku metodu. Sustav je analiziran iz perspektive izjednačenja toplinskih tokova kroz ovojnicus ciljem povećanja komfora i korsinog prostora. Nadalje, primjenjeni neuronski regulator je dokazan kao najbolji izbor pri upravljanju toplinskim tokovima gdje su stanja nemjerljiva. Estimacijske metode su analizirane kao dio upravljačkog algoritma. Računalne simulacije fizikalnog modela i eksperimentalni testovi na skalirnom modelu, su pokazale poboljšanje termalnih uvjeta u prostorima s dvoslojnom fasadom. S obzirom da je korišteni algoritam upravljanja izrazito adaptivnog karaktera, metoda nije ograničena na promjenu dimenzija, već samo na promjenu strukture što opravdava testiranje na skaliranom modelu.Kao rezultate ovog istraživanja, postignuti su sljedeći znanstveni doprinosi: 1. Inovativna metoda za automatsko upravljanje toplinom koridora dvoslojne fasade je predložena i testirana. Ova metoda može izjednačiti temperaturu interijera s ciljem povećanja komfora korisnika i dovoljno je jednostavna za primjenu. 2. Adaptivna neuronska mreža (”Artificial Adaptive Neural Network” AANN) daje dokazano bolje rezultate od konvencionalnog PI regulatora. Izvedena je komparativna analiza ne-upravljanog koridora dvoslojnih fasada i automatski upravljanog koridora dvoslojnih fasada. Upravljani toplinski tok naspram ne-upravljanom toku daje prednosti upravljanog rješenja u sustavu dvoslojne fasade.
Ključne riječi: dvoslojna fasada, neuronski adaptivni regulator, simulacije, ekperimenti,
skalirano modeliranje
Bibliografija str. 107-117.