Model kontaktne mreže za proračun kratkog spoja korištenjem metode simetričnih komponenti : specijalistički rad - Lepoglavec, Tomislav; Pavić, Ivica (Zagreb : T. Lepoglavec; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
U ovom specijalističkom radu izrađeni su modeli elemenata željezničkog sustava koji se promatraju kod proračuna kratkog spoja, uvažavajući standard IEC 60909. Na temelju izrađenih modela elemenata sustava, napravljen je matematički model za proračun kratkog spoja na 110 i 25 kV sabirnicama, te na kontaktnoj mreži u postrojenjima za sekcioniranje. Na temelju prikazanog matematičkog modela proveden je proračun koristeći metodu simetričnih komponenti. Prikazani su rezultati proračuna kratkog spoja u postrojenjima u vlasništvu HŽ Infrastrukture, koji se koriste pri projektiranju postrojenja za potrebe dimenzioniranja opreme i podešenja relejne zaštite u postrojenjima. Prikazan je odabir rasklopne opreme u postrojenjima na temelju proračuna kratkog spoja, te podešenje relejne zaštite transformatora i kontaktne mreže na temelju rezultata proračuna kratkog spoja.
Ključne riječi:
Kratki spoj, kontaktna mreža, modeliranje, metoda simetričnih komponenti, elektrovučne podstanice, postrojenja za sekcioniranje
This expert thesis shows the element models of eletric traction system which are used in short circuit calculations, using standard IEC 60909. Based on the element models, mathematical model is made for short circuit calculation on 110 and 25 kV levels, and on catenary line. Method of symmetrical components is used for caltulatcion of short circuit current. The thessis shows the results of short circuit calculation in stations owned by Croatian Railway Infrastructure (HŽ Infrastruktura). These results are used during planning and designing equipment and relay protection used in electric stations. The thesis displays the process of designing equipment based od short circuit calculation and planing of relay protection for transformers and catenary line.
Key words:
Short circuit, catenary line, model, method of symmetrical components, electric traction substation, switching stations
Bibliografija str. 96.