Metode usklađivanja automatske obrade osobnih podataka s Općom uredbom o zaštiti podataka : specijalistički rad - Marović, Mislav (M. Marović; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
Metode obrade osobnih podataka koje se primjenjuju u automatskoj obradi u velikom se broju slučajeva, temelje na zastarjelim procesima i nedovoljnom poznavanju načina funkcioniranja i sigurnosti korištenih tehnologija. U radu su prikazane i proanalizirane metode automatske obrade osobnih podataka, koje se temelje na upotrebljavanim komunikacijskim i informacijskim tehnologijama, te proučavanje njihove sukladnosti s Općom uredbom o zaštiti podataka 2016/679. Ne postoji univerzalni princip za sve analize utjecaja, jer postoje razlike u aspektima koje treba uzeti u obzir, ograničenost resursa, nedostupnost kvalificiranog osoblja i nedostatak posebnih sektorskih regulatornih odrednica. U slučaju obrade osobnih podataka, utjecaj se procjenjuje obzirom na slobodu i prava pojedinaca. Slijedeći takav pristup, potrebno je napraviti odmak od klasične procjene utjecaja na mjestima gdje se obrađuju ostali podaci. Rad predočava praktična i teorijska rješenja koja mogu pomoći pri postizanju sukladnosti sa zakonom i ispravljanju krivih postojećih praksi. U radu je napravljeno preslikavanje po sastavnim dijelovima definicije obrade podataka iz Uredbe na automatsku obradu podataka, odnosno na informacijsku tehnologiju. Ovaj izuzetno zahtjevan zadatak traži premošćivanje jaza između teorijskih zahtjeva i praktične primjene. U radu su za većinu slučajeva dani primjeri loše implementacije iz prakse i predlažu se metode i postupci koji osiguravaju bolju sukladnost sa Uredbom. Većina tih primjera je proizašla iz vlastitog profesionalnog radnog iskustva autora i višegodišnjeg proučavanja ove tematike. Sukladnost s Uredbom može zahtijevati znatne pomake u procesima i tehnologijama koje tvrtke koriste za upravljanje informacijama. Ključne riječi: metode obrade osobnih podataka, usklađenost s GDPR-om, mapiranje obrade podataka, sigurnosni standardi, usklađivanje IT sustava, informacijska sigurnost.