Paralelni rad transformatora u industrijskom postrojenju : specijalistički rad - Grgurić, Nikola (N. Grgurić; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
Zadatak ovog rada je analizirati paralelni rad dva transformatora različitih snaga i napona kratkog spoja na konkretnom primjeru u elektroenergetskom sustavu Petrokemije, d.d.. Analiza je provedena s ciljem utvrđivanja utjecaja takvog rada na tokove snaga kao i definiranja optimalnih radnih stanja, odnosno prijenosnih omjera transformatora u slučaju obostrane ili pojedinačne regulacije pri različitim mrežnim naponima na koji su transformatori spojeni, a pri kojima su cirkulirajuće struje, preuzeta jalova snaga iz mreže i gubici najmanji. U teoretskom dijelu rada opisani su uvjeti za mogući paralelni rad transformatora, a detaljnije su opisani efekti takvog rada za transformatore različitih karakteristika, tj. pojava cirkulirajućih struja i utjecaj na tokove snaga. Opisano je modeliranje mreže nadomjesnim modelima elemenata mreže kao preduvjet za postavljanje jednadžbi za rješavanje tokova snage. Kao najbolje rješenje za proračun tokova snaga predstavljena je Newton-Raphsonova metoda za rješavanje nelinearnih jednadžbi. Praktični dio rada se temelji na simulaciji elektroenergetskog sustava u inženjersko programskom alatu ETAP® koji nudi mogućnosti analize, simulacije, praćenja, upravljanja, optimiziranja i automatizacije elektro energetskih sustava. Dobivene vrijednosti tokova snaga, napona i gubitaka u sustavu za razne pogonske slučajeve i prijenosne omjere transformatora dane su u tablicama, a njihovi međusobni odnosi prikazani su grafovima, pri čemu su definirana optimalna radna stanja transformatora u paralelnom radu.