Automatizacija trodimenzionalne pokretne platforme upotrebom programirljivog kontrolera S7-1200 u programskom jeziku FBD : završni rad - Jukić, Filip; Sumina, Damir (Zagreb : F. Jukić; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
Tema završnog rada glasi „Automatizacija pokretne 3-D platforme u programskom jeziku FBD“. Naslov nas upućuje na sintezu dviju grana tehnike, automatiku i računarstvo. Upravo sintezom tih dviju znanosti omogućeno je vrlo brzo, efikasno i sigurno upravljanje strojevima, ponajprije u indutriji, ali i izvan nje. U ovom završnom radu pokazana je upravo ta sinteza korištenjem programskog paketa TIA Portal, specijaliziranog za automatizaciju sustava i procesa, u kojem je pisan kod kojim su definirane funkcije koje želimo da aktuatori izvrše. Taj kod je, nadalje, PROFINET komunikacijom prebačen u Siemens S7-1200 kontroler te on fizičkom(električnom) vezom, koju čine vodiči, preko ulaznih i izlaznih signala komunicira s aktuatorima na platformi i prenosi im naredbe koje su mu zadane od strane korisnika.
Ključne riječi:
PLC(Programmable Logic Controller)-programirljivi logički kontroler, CPU(central processing unit)-centralna upravljačka jedinica, FBD(Functional Block Diagram), PROFINET komunikacija, digitalni ulaz, digitalni izlaz, blok, HMI(Human-Machine Interface), TIA(Totally Integrated Automation).
Subject of this final work is „Automation of three-dimensional moving platform using programmable logic controller S7-1200 in the programming language FBD“. From the title we can conclude that subject is synthesis between two science disciplines, automation and computing. Thanks to that synthesis, we are capable of very fast, efficiently and safe control of machines, especially in industry, but also in other branches. In this work that synthesis is presented by using program package TIA Portal which is specialized for automation of systems and processes and in which a program code is written. Functions that actuators are supposed to realize are defined by that code. Because of that, the code is downloaded, by PROFINET communication, to Siemens S7-1200 controller and controller by physical connections(electrical conductors) and through input and output signals communicates with actuators on the platform and passes them the commands which are defined by user.
Key words:
PLC - Programmable Logic Controller, CPU - central processing unit, FBD-Functional Block Diagram, PROFINET communication, digital inputs, digital outputs, HMI-Human-Machine Interface, TIA Portal-Totally Integrated Automation.
Bibliografija: str. 36.