Automatizacija trodimenzionalne pokretne platforme upotrebom programirljivog kontrolera S7-1200 u programskom jeziku FBD : završni rad - Jukić, Filip (F. Jukić; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
Tema završnog rada glasi „Automatizacija pokretne 3-D platforme u programskom jeziku FBD“. Naslov nas upućuje na sintezu dviju grana tehnike, automatiku i računarstvo. Upravo sintezom tih dviju znanosti omogućeno je vrlo brzo, efikasno i sigurno upravljanje strojevima, ponajprije u indutriji, ali i izvan nje. U ovom završnom radu pokazana je upravo ta sinteza korištenjem programskog paketa TIA Portal, specijaliziranog za automatizaciju sustava i procesa, u kojem je pisan kod kojim su definirane funkcije koje želimo da aktuatori izvrše. Taj kod je, nadalje, PROFINET komunikacijom prebačen u Siemens S7-1200 kontroler te on fizičkom(električnom) vezom, koju čine vodiči, preko ulaznih i izlaznih signala komunicira s aktuatorima na platformi i prenosi im naredbe koje su mu zadane od strane korisnika. Ključne riječi: PLC(Programmable Logic Controller)-programirljivi logički kontroler, CPU(central processing unit)-centralna upravljačka jedinica, FBD(Functional Block Diagram), PROFINET komunikacija, digitalni ulaz, digitalni izlaz, blok, HMI(Human-Machine Interface), TIA(Totally Integrated Automation).