Ispitivanje signalno-sigurnosnih uređaja za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza : specijalistički rad - Orešković, Iva (I. Orešković; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
Željezničko-cestovni prijelaz (ŽCP) je mjesto križanja željezničke pruge ili industrijskog kolosijeka i ceste u istoj razini. U sklopu željezničko-cestovnog prijelaza može se nalaziti i pješački prijelaz preko pruge (PP) koji je mjesto križanja željezničke pruge i industrijskog kolosijeka i pješačke staze, odnosno prometne površine određene za kretanje pješaka, u istoj razini. Obzirom da su željezničko-cestovni prijelazi najkritičnija točka željezničke infrastrukture puno se ulaže u njihovu sigurnost. Prilikom odabira uređaja za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza strogo se pazi da udovoljavaju najvišem stupnju sigurnosti, da imaju SIL4. Prije nego se takav uređaj prihvati za upotrebu na prugama kojima upravlja HŽ Infrastruktura isti mora posjedovati sve certifikate i potvrde sukladno važećim zakonima te uspješno proći ispitivanja u određenom periodu. Kada se utvrdili da uređaj funkcionalno zadovoljava proces nije završen. Uređaj mora dobiti i dozvolu Agencije za sigurnost željezničkog prometa kao tijela kojem je u Republici Hrvatskoj povjerena zadaća reguliranja i nadzora sigurnosti željezničkog sustava Republike Hrvatske. Nakon što se ispune svi uvjeti i uređaj se uključi u funkciju regulacije prometa, HŽ Infrastruktura snosi odgovornost za ispravan rad uređaja u propisanim uvjetima. Zbog toga je vrlo važno da se poštuju preporuke od strane proizvođača te redovito obavljaju propisani pregledi uređaja. Ključne riječi: željezničko-cestovni prijelaz, sigurnost, SIL4, certifikat, signalno-sigurnosni uređaj.