Tehno-ekonomski aspekti ultra brzog pristupa Internetu : završni [specijalistički] rad - Previšić, Pero; Ježić, Gordan (Zagreb: P. Previšić ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2019)
Prema Indeksu digitalnoga gospodarstva i društva (DESI), Republika Hrvatska se nalazi na 22. mjestu od 28 država članica Europske unije, a posebno loše stoji u dijelu indeksa DESI koji se odnosi na povezivost, odnosno brzi i ultra brzi širokopojasni pristup gdje zauzima pretposljednje (27.) mjesto. S obzirom da je Europska komisija već prepoznala važnost ultra brzog pristupa te je za cilj državama članicama postavila osiguravanje ultra brzog pristupa svim građanima Europske unije najkasnije do 2025. godine, jasno je da će Republika Hrvatska bez nekih značajnih promjena i novih inicijativa teško ostvariti navedeni cilj, pogotovo u ruralnim i najudaljenijim područjima gdje još uvijek nije u potpunosti osiguran niti osnovni širokopojasni pristup od 2 Mbit/s.
U ovom završnom radu istražuju se i analiziraju mogućnosti za brži razvoj širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj te dostizanje drugih zemalja članica Europske unije po pitanju dostupnosti i korištenja brzog i ultra brzog širokopojasnog pristupa. Uz prikaz različitih tehnologija u fiksnoj i mobilnoj mreži koje omogućuju ultra brzi pristup, analiziraju se trenutne i buduće potrebe za uvođenjem ultra brzog pristupa te utjecaj ultra brzog pristupa na razvoj gospodarstva.
Ključne riječi:
širokopojasni pristup, ultra brzi pristup, NGA, FTTx, HFC, 5G, gigabitno društvo, BDP
According to the Digital Economy and Society Index (DESI), the Republic of Croatia is ranked 22nd out of 28 EU member states, and is particularly bad in the connectivity part of the DESI index, i.e. fast and ultra-fast broadband access (27th place). Given the fact that the European Commission has already recognized the importance of ultra-fast broadband access and has set as a goal to Member States to ensure ultra-fast access to all EU citizens by 2025 at the latest, it is clear that the Republic of Croatia, without some significant changes and new initiatives, is likely not to fulfil the mentioned goal especially in rural and remote areas where even the basic broadband access with speeds of 2 Mbps is still not available.
This final paper investigates and analyses the possibilities for faster development of broadband access in the Republic of Croatia and catching up with other EU member states regarding the availability and use of fast and ultra-fast broadband access. Along with the presentation of different technologies in fixed and mobile networks that allow ultra-fast access, the current and future needs for ultra-fast access and the impact of ultra-fast access to economic development are analysed.
Keywords:
broadband access, ultra-fast access, NGA, FTTx, HFC, 5G, gigabit society, GDP
Bibliografija str. 36-38.