Optimiranje položaja ulaza Booleove funkcije za sklopovsko ostvarenje algoritma kriptiranja toka podataka temeljenog na LFSR-u : diplomski rad - Žužul, Ante (A. Žužul, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj diplomski rad bavi se tematikom kriptiranja toka podataka temeljenog na linearnom posmačnom registru s povratnom vezom (LFSR). Napravljen je kratki pregled područja, definirana matematička podloga, opisana je sklopovska implementacija jednog mogućeg sustava za kriptiranje toka podataka te ideja izvođenja napada. Detaljno su definirani suvremeni napadi FSGA i GFSGA te je prikazan po jedan primjer svakog napada. Razmotreno je ostvarenje zaštite od napada GFSGA pronalaženjem optimalnog položaja ulaza nelinearne Booleove funkcije temeljeno na metaheurističkim optimizacijskim algoritmima. Naposljetku su detaljno analizirani rezultati ponuđenog rješenja.