Obrada zvučnog signala u akustički različitim prostorima : završni rad - Žunić, Fabijan (F. Žunić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Obrađene su osnove frekvencijske, dinamičke i vremenske obrade signala. Objašnjeni su temelji akustike prostora, te pojave koje prate širenje zvuka u prostoru: Refleksija, difrakcija, refrakcija, apsorpcija, odjek. Objašnjene su akustičke osobine prostora i objektivni akustični parametri: Vrijeme odjeka, vrijeme ranog opadanja, indeks prijenosa govora, te ostali parametri akustičke kvalitete kao što su: vrijeme dolaska, srednje vrijeme, parametri L i D. Mjereno je vrijeme odjeka u dvije različite prostorije na čemu je i temeljeno istraživanje ovog rada. Obrađena je identična snimka u programu AVID Pro Tools koja se sastoji od više kanala u obje prostorije. Analizirane su snimke i pojedini uzorci u referentnoj prostoriji. Nakon analize donesen je subjektivni zaključak o kvaliteti snimke, te je slijedila frekvencijska analiza odabranih uzoraka iz snimke. Donošenjem konačnog zaključka o kvaliteti snimke računalom je simuliran prostor pogodniji za obradu audio signala u programskoj podršci.