Analiza i vizualizacija podataka s društvenih medija o velikim sportskim događajima : završni rad - Žulj, Tomislav (T. Žulj, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Nastankom društvenih mreža, broj korisnika je bio manji u odnosu na današnje razdoblje. Tijekom vremena društvene mreže su se razvijale, a danas su društvene mreže postale jedan od glavnih faktora komunikacije u svijetu. Porastom broja korisnika, samim time i podataka, bilo je potrebno provoditi analizu podataka da bi se mogli efektivnije koristiti te je radi toga je razvijena analiza društvenih mreža (Social Big Data). Jedna od njih je deskriptivna analiza velikih sportskih događaja, europskog prvenstva (EURO 2016) u Francuskoj te Olimpijskih igara (Rio 2016) u Brazilu koji su preko društvenih medija zasnovanih na internetskoj infrastrukturi izgenerirali ogromnu količinu podataka. Tema ovog rada je bila analizirati i vizualizirati podatke s društvenih mreža Facebook, Twitter i YouTube te pomoću programskih tehnologija i alata (programski jezik R, razvojna okolina RStudio, alat Microsoft Excel) pokazati kako su navedeni veliki sportski događaji utjecali na društvene mreže, te samim time, i na društvenu zajednicu. Iz proučavanih podataka pokazalo se da su Portugal, Italija i Francuska bile najaktivnije reprezentacija za vrijeme Eura, te je pokazano da je rast pozitivnih reakcija obožavatelja pobjedničke reprezentacije rezultirao rastu negativnih reakcija gubitničke, tj. pobjednici su slavili, a gubitnici nisu.