Sustav za optimizaciju krojenja u 2D : diplomski rad - Žmegač, Luka (L. Žmegač, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Industrija stakla generira velike količine otpadnog stakla kao nusproizvod rezanja staklenih ploča velikih dimenzija u staklene dijelove. Problem optimiranja procedura za rezanje stakla pripada NP-teškim kombinatoričkim problemima. Ovaj rad predstavlja novi algoritam optimizacije mravljom kolonijom za dvodimenzionalni problem rezanja stakla uz ograničenje na giljotinski rez. Algoritam je primjenjen na stvarnu situaciju s kojom dolaze dodatna ograničenja na planiranje rezanja. Kvaliteta implementacije ispitana je na skupu podataka s različitim složenostima problema.