Fleksibilni fotonaponski panel u električnom automobilu : završni rad - Žarković, Alen (A. Žarković, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Na početku ovog rada navedene su opće karakteristike Sunčeve energije i opisan njezin energetski potencijal. Opisan je fotoelektrični učinak kao osnovni princip rada fotonaponskih ćelija koje su temeljni dio solarnog panela. Navedeni su i opisani načini izvedbe solarnih panela, navedeni su dijelovi fotonaponskog sustava i načini skladištenja energije dobivene iz njega. Fleksibilni solarni paneli su izrađeni u tehnici tankog sloja i glavna odlika im je fleksibilnost što im omogućava pokrivanja zaobljenih površina. Solarni automobili su vozila koja koriste Sunčevu energiju za rad solarnih panela te tako pune akumulatore koji služe za pogon elektromotora automobila. Razumijevanje načina rada solarnih panela i njihove primjene u električnim automobilima je bitno za opisati praktični dio ovog rada. Na krov postojećeg električnog automobila biti će ugrađen fleksibilni solarni panel koji će služiti punjenju njegovih baterija. Panel je izrađen po narudžbi kako bi se pokrila što veća površina i ostvarila što veća snaga. Sustav se sastoji fleksibilnog solarnog panela i istosmjernog naponskog pretvarača koji podiže naponsku razinu s izlaznog napona panela na napon pogodan punjenju baterija.