Pretvorba i punjenje CORINE podataka u bazu podataka multinacionalnog programa zajedničke geoprostorne proizvodnje : diplomski rad - Živko, Eugen (E. Živko, 2018)
Sažetak na hrvatskom: MGCP je koalicija nacija koje sudjeluju u izradi globalnih vektorskih geoprostornih podataka visoke preciznosti. Važnost MGCP-a leži u činjenici da baza podataka MGCP-a koristi standarde propisane DGIWG-om i predstavlja vodeći program u svijetu za prikupljanje geoprostornih podataka u kojem sudjeluje 30 zemalja. S druge strane, CLC predstavlja jedinstvenu, javno dostupnu bazu podataka o namjeni zemljišta, odnosno pokrovu zemlje za 39 zemalja. O važnosti CLC-a govori činjenica da su CLC podatci službeni izvor Europske Agencije za Zaštitu Okoliša koje koriste za provođenje analiza čiji su rezultati polazna točka za određivanje zakonskih odredbi i različitih mjera zaštite okoliša za sve države u Europskoj Uniji. Uzevši u obzir programsku potporu tvrtke ESRI prema MGCP bazi podataka, konverzijom CLC podataka u MGCP bazu podataka moguća je izrada standardiziranih kartografskih proizvoda. Nadalje, iskorištavanjem javno dostupnih CLC podataka smanjuju se vrijeme i troškovi za prikupljanje podataka koje je netko već prikupio. Za rješavanje problema ovog zadatka napisana je skripta u programskom jeziku Python koja koristi alate i Arcpy biblioteku softvera ArcGIS i njegovih programskih proširenja Data Interoperability i Defense Mapping.