Raspodijeljeni ugradbeni sustavi sa slabom dostupnošću komunikacije : diplomski rad - Žagar, Ivan (I. Žagar, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Sveprisutni računalni sustavi su uglavnom okarakterizirani ograničenom računalnom snagom, komunikacijskim sposobnostima te energetskim resursima. Različita infrastrukturna ili energetska ograničenja mogu ozbiljno utjecati na komunikacijsku sposobnost uređaja, diktirajući time razinu pružane funkcionalnosti i samu kvalitetu usluge (QoS). U ovom diplomskom radu opisan je razred sveprisutnih raspodijeljenih ugradbenih sustava bez trajne komunikacijske povezanosti. Predložen je model sustava koji se bazira na korištenju komponenti koje slijede arhitekturni stil mikro-usluga, protežući se kroz nekoliko slojeva; ugradbenog, mobilnog i sloja u oblaku. Implementirana (adaptivna) sveprisutna aplikacija, iskorištava kratkoročnu prisutnost treće strane (mobilnih uređaja) u svom okruženju, kako bi nadoknadila nedostatak komunikacijskih i računalnih resursa te time prilagodila pružanu kvalitetu usluge. Mehanizam prilagode aplikacije u periodima slabe komunikacijske povezanosti temelji se na profilima kvalitete usluga (QoS), njihovim cijenama te jačinama signala. U radu je korišteno Raspberry Pi 3 računalo te nekoliko Android mobilnih uređaja povezano Bluetooth Low Energy komunikacijskim protokolom.