Ekstrakcija tablica na skeniranim dokumentima : završni rad - Vulinović, Kristijan (K. Vulinović, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Problem očitavanja sadržaja skeniranih dokumenata javlja se u mnogim područjima ljudskoga rada. Automatizacija tog postupka može značajno smanjiti vrijeme koje se troši na ručno očitavanje. Problem se pri tome može razložiti na niz potproblema, ovisno o strukturi informacija koje su prisutne u dokumentu. U okviru završnog rada istraženi su i opisani postupci precizne detekcije tablica. Detektiran je položaj tablice te je ponuđena mogućnost izolirana svake od ćelija tablice, kako bi se njihov sadržaj potom mogao obraditi nekim drugim postupkom. Pri tome treba je moguće da se u okolini tablice nalaze različite smetnje te da ćelije tablice budu popunjene različitim sadržajima. Razvijeno je programsko rješenje koje korištenjem klasifikatora temeljenog na algoritmu AdaBoost i klasifikatora pomoću unaprijedne umjetne neuronske mreže uspješno prepoznaje tablice.