Sustav za integrirani prikaz podataka u sustavu nadzora podatkovnih centara : diplomski rad - Zurak, Matko (M. Zurak, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Podatkovni centri mjesta su gdje se podaci spremaju i obrađuju. Iako su prisutni već više desetljeća, zadnjih godina generiranjem sve većeg broja podataka njihov broj i kapacitet se povećava. Sustav za integrirani prikaz podataka u sustavu nadzora podatkovnih centara stvoren je kako bi se korisniku na intuitivan način omogućio prikaz tih podataka te olakšalo upravljanje sustavom nadzora. S obzirom da su postojeći sustavi, iako robusni, neprimjereni prosječnom korisniku, ovaj sustav je jednostavan za korištenje, a dovoljno robustan za osnovne zadatke u upravljanju. Sustav u fokusu ovog rada koristi podatke s REST sučelja platforme 42ITy, iako su one ključne za daljnji prikaz u pregledniku, sustav je moguće konfigurirati da radi i s drugim, sličnim sustavima. Osim 3D prikaza unutar web preglednika omogućeno je i stvaranje podatkovnih centara, soba, poslužitelja iz istog. Na ovaj način lako je u virtualni 3D svijet prenijeti kompleksnost centra. Omogućen je selektivni prikaz poslužitelja u ovisnosti o parametrima poput temperature, a u budućnosti u ovisnosti o specifikacijama računala, performansama i slično. Sve je to moguće zbog skalabilne arhitekture koja je ostvarena pomoću React Javascript knjižice. Osim navedenog React zajedno s Three.js knjižicom ostvaruje estetski privlačan izgled aplikacije, dok zadržava optimalne performanse. Uzevši u obzir sve navedeno, ovaj je sustav siguran prvi korak ka izgradnji korisnički prihvatljivog, intuitivnog sustava koji će u konačnici doprinijeti povećanju efikasnosti upravljanjem podatkovnim centrima.