Baza podataka i web-aplikacija za planinare : završni rad - Židić, Tanja (T. Židić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Kroz ovaj završni rad prikazana je izrada baze podataka i web-aplikacije za pregled i pretraživanje usluga na planini. U prvom dijelu rada fokus je na oblikovanju i izradi baze podataka koja će pohranjivati podatke o planinarskim i biciklističkim stazama, penjalištima i planinarskim kućama. Baza podataka je implementirana koristeći MySQL sustav za upravljanje bazama podataka. Nakon toga, fokus je pao na samu izradu web-aplikacije te na izgradnju korisnički intuitivnog sučelja koje je korisniku omogućilo pregled i pretraživanje staza, penjališta te planinarskih kuća, kao i komentiranje i ocjenjivanje istih. Sama implementacija web-aplikacije izvedena je koristeći programski jezik Ruby, odnosno njegov programski okvir Ruby on Rails, te ostale web tehnologije poput jezika HTML, CSS i JavaScript.