Integracija podataka iz transakcijskih baza podataka u skladište podataka : diplomski rad - Zubčić, Roko (R. Zubčić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Integracija podataka u procesu skladištenja podataka postiže se ETL procesom. Isti se sastoji od brojnih podsustava i faza izvršavanja unutar kojih se podaci s izvornog sustava dohvaćaju, transformiraju i pohranjuju u odredišne strukture. Porastom količine podataka koja se prikuplja rastu i zahtjevi za računalnim resursima okoline u kojoj se ETL proces izvršava. SQL Server Integration Services nudi mogućnost implementacije integracijskih rješenja koja se mogu postaviti i izvršavati na vlastitoj IT infrastrukturi nekog poduzeća. Azure Data Factory je platforma kao usluga koja omogućava migraciju takvih rješenja u oblak. U ovom radu opisana je implementacija ETL rješenja koje se snažno oslanja na metapodatke. Zadaci kojima se ostvaruju funkcionalnosti dohvata promjena s izvora, inkrementalnog unosa dimenzijskih i činjeničnih zapisa, upravljanja sporomijenjajućim dimenzijama i kasnodolazećim dimenzijskim zapisima te izvještavanja ostvareni su kao SSIS paketi. Opisana je i migracija takvog rješenja u Azure oblak te izvršavanje istog pomoću Azure Data Factory platforme.