Distribuirani algoritmi za upravljanje sustavima sustava : diplomski rad - Živković, Vice (V. Živković, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Sustavi sustava su veliki kompleksni sustavi koji se sastoje od velikog broja distribuiranih te djelomično autonomnih podsustava. U ovom radu obrađena su dva distribuirana algoritma za upravljanje sustavima sustava. Oba algoritma se baziraju na parametrizaciji i rastavljanju glavnog optimizacijskog problema na lokalne optimizacijske probleme specifične za pojedine podsustave koji su dodatno povezani koordinacijskim ograničenjem. Lokalni problemi se rješavaju dok sustav nije u pogonu metodama više-parametarske optimizacije. Koordinacijski problem se rješava u svakom periodu uzrokovanja te se rješenje primjenjuje principom pomičnog horizonta. Razlika među metodama je u broju prijenosa podataka između između centralnog i lokalnih računala. Prva metoda rješava problem samo jednim prijenosom, a druga metoda iterativnom komunikacijom između centralnog i lokalnih računala dolazi do rješenja. Prva metoda je brža, ali manje općenitija od druge metode. Efikasnost obojih metoda je testirana na velikom broju generiranih optimizacijskih problema.