Modeliranje i analiza fleksibilnosti niskougljičnog elektroenergetskog sustava : završni rad - Zrno, Marijan (M. Zrno, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Integracijom obnovljivih izvora energije mijenja se način vođenja elektroenergetskog sustava, te predviđanje i fleksibilno upravljanja bliže stvarnom vremenu dobiva sve više na važnosti. Upravo u tom kontekstu važno je razviti odgovarajuće alate kojima je moguće jednoznačno kvantificirati prednosti pojedinih izvora fleksibilnosti u tranziciji prema niskougljičnom energetskom sustavu. U radu je razvijen optimizacijski model temeljen na izravnim metodama matematičkog modeliranja. Kroz analize je definirana potreba za fleksibilnosti u ovisnosti o udjelu obnovljivih izvora energije te analizirane mogućnosti raznih tehnologija da pruže istu.