Automatsko čitanje numeričkih podataka u slikama geometrijskih zadataka : diplomski rad - Žgaljić, Adrian (A. Žgaljić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisana je izrada programskog rješenja za prepoznavanje numeričkih podataka u slikama te teorijska pozadina korištenih metoda i tehnologija. Za prepoznavanje brojeva u slici, pomoću programskog jezika Python i biblioteke Tensorflow izgrađena je konvolucijska neuronska mreža. Osim izrade mreže, važan korak prije detekcije bio je predobrada slike, a za treniranje i testiranje mreže generiran je set od ukupno 50000 slika brojeva. Tako utrenirana mreža postigla je učinak od 100% na setu podataka za testiranje, te 99.52% na setu ručno označenih podataka iz slika matematičkih zadataka nastalih kamerom mobilnog telefona.