Bežična komunikacija s malom potrošnjom energije u komunikaciji strojeva : diplomski rad - Zrnčić, Stjepko (S. Zrnčić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Komunikacija strojeva jedno je od najbrže rastućih područja u telekomunikacijama. Predviđa se da će do 2020. godine postojati 50 milijardi M2M uređaja. M2M uređaji imaju širok spektar primjene u automatizaciji proizvodnje, zdravstvu, sigurnosti, prijevozu, odnosno u bilo kojem području gdje je potrebno prikupljanje podataka iz okoline bez potrebne za ljudskom intervencijom. U radu je istražena bežična komunikacija s malom potrošnjom energije koja se koristi za komunikaciju strojeva. Uspoređene su bežične tehnologije Bluetooth 4.0, ZigBee i 6LoWPAN. Opisan je algoritam komunikacije koji smanjuje potrošnju energije prelaskom uređaja u stanje mirovanja. Isključivanje komunikacijskog modula kada nema potrebe za komunikacijom te prelazak uređaja u stanje mirovanja, omogućuju značajnu uštedu energije. Algoritam je implementiran na uređaju Arduino i mobilnom uređaju iPhone. Izmjerena je potrošnja energije uređaja Arduino u različitim stanjima. Analizom rezultata potvrđeno je da uređaj Arduino troši najmanje energije u stanju mirovanja. Napravljena je usporedba potrošnje energije između uređaja Arduino i Waspmote.