Projektiranje sustava upravljanja laboratorijskom maketom helikoptera s dva stupnja slobode : diplomski rad - Vukašin, Damjan (D. Vukašin, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U radu se bavilo projektiranjem, upravljanjem i analiziranjem ponašanja helikoptera s dva stupnja slobode. Preko fizikalne slike helikoptera dolazi se do njegovoga matematičkoga opisa. Zbog nelinearnosti matematičkoga sustava helikoptera, provodi se linearizacija sustava uz pomoć Eulerove jednadžbe. Sustav je opisan u prostoru stanja s prostornim matricama A, B, C i D. Za upravljanje sustava odabire se linearno kvadratični regulator i logika njegovoga rada opisana je. Projektiranje regulatora za sustav napravljen je na dva načina. Jedan je s integralnim djelovanjem, drugi bez integralnog djelovanja. Za svaki način, s obzirom na dobivene parametre, izračunate su kontrolne matrice sustava. Simulacije su napravljene na realnome i simulacijskom modelu te je ponašanje i uspješnost projektiranja opisana i analizirana.