Adaptivni algoritam za identifikaciju parametara sinkronog stroja sa stalnim magnetima : diplomski rad - Vuger, Nikola (N. Vuger, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U uvodu rada dana je problematika poznavanja i identifikacije parametara sinkronih strojeva sa stalnim magnetima. Opisani su sinkroni strojevi sa stalnim magnetima te je dan matematički model stroja. Predstavljena je podjela algoritama za određivanje parametara strojeva te je dan pregled najčešće korištenih metoda identifikacije parametara. Za daljnju analizu odabrana je adaptivna metoda identifikacije parametara bazirana na sinkronizaciji stanja stroja sa stanjima kaotičnog sustava sličnih dinamičkih svojstava. Za navedenu metodu provedena je matematička analiza, dokazana je stabilnost sustava te izrađen simulacijski model za verifikaciju algoritma. Nakon simulacije provedena je analiza implementacije algoritma na mikrokontroler TMS320F28035. Analizom simulacijskih i eksperimentalnih rezultata utvrđene su prednosti i nedostaci obrađenog adaptivnog algoritma.