Analiza utjecaja optimizacije mrežnog prometa temeljene na tuneliranju, kompresiji i multipleksiranju na iskustvenu kvalitetu interaktivnih igara : diplomski rad - Vuga, Matko (M. Vuga, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Zadatak diplomskog rada je bio proučiti programsku izvedbu generatora mrežnog prometa temeljenog na korisničkom ponašanju UrBBaN-Gen (engl. User Behaviour Based Network Generator) te osmisliti i u njemu napraviti promjene koje omogućuju integraciju sa simulatorom mrežnih topologija IMUNES i sustavom za optimizaciju mrežnog prometa, zasnovanom na tuneliranju, kompresiji i multipleksiranju mrežnih tokova. Realiziran je laboratorijski prototip koji objedinjuje sve prethodno navedene komponente. Provedeno je ispitivanje utjecaja sustava za optimizaciju mrežnog prometa na iskustvenu kvalitetu prilikom igranja višekorisničke interaktivne igre World Of Warcraft s pomoću definiranih ispitnih scenarija. U ispitivanju je sudjelovalo 10 ispitanika. Utvrđeno je da sustav za optimizaciju u provedenim scenarijima nije imao utjecaja na iskustvenu kvalitetu prilikom igranja igre World Of Warcraft. Provedena je statistička analiza prikupljenog mrežnog prometa koja je pokazala da sustav za optimizaciju omogućuje uštede s obzirom na protokolni dodatak, a time i ukupnu količinu prenesenog mrežnog prometa.